Kyaiktiyo – De Gouden Rots

Op de Kyaikto berg, zo’n 210 km van Rangoon, balanceert de Gouden Rots (originele naam: Kyaiktiyo) gevaarlijk boven een afgrond van zo’n 1200 meter. Maar, geen paniek! Boeddha plaatste één van zijn haren zó strategisch dat dit gouden rotsblok, van 5,5 meter hoog, blijft liggen.

Vanaf Yangon duurt het ongeveer 8 uur met de trein of 4,5 uur met de bus om in het dorpje Kyaiktyo te komen. Vanaf hier duurt het ongeveer 20 minuten met de bus naar het dorpje Kinpun. Dan volgt de tocht naar de Gouden Rots en dat is al een avontuur op zich. Met de keus om ofwel vijf uur de bergtop op te klimmen of voor iets meer dan een euro een plekje te bemachtigen in een pick-up truck die naar boven rijdt, is vaak de keus snel gemaakt. De vrachtwagens worden propvol gestouwd, er zijn talloze haarspeldbochten en de rijskills van de chauffeurs helpen niet mee aan een comfortabele rit. Maar, eenmaal boven beloond door een prachtige Gouden Rots en een adembenemend uitzicht, is het de tocht meer dan waard.

Het laatste stuk naar boven oogt door de winkelkraampjes al toeristischer en nog verder kunt u al vele mensen rondom de Gouden Rots zien bidden. De gouden kleur heeft de Kyaiktiyo te danken aan het bladgoud wat men koopt bij de omliggende kraampjes en voorzichtig op de rots plakt. Voor de tocht naar beneden kunt u ook weer een keus maken tussen een gevaarlijke vrachtwagenrit van ongeveer 20 minuten of een prachtige wandeltocht van ongeveer drie uur door bamboebossen en diverse bergkammen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *